Μπορεί το ασήμι να κινείται στη σκιά του χρυσού, που έχει τη μεγάλη προβολή, αλλά είναι γεγονός ότι η τιμή του έχει αυξηθεί 70% τον τελευταίο χρόνο, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι το ράλι μπορεί να συνεχισθεί με την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το ασήμι διαπραγματευόταν περί τα 27 δολάρια ανά ουγκιά χθες, Τετάρτη 12 Μαΐου, καταγράφοντας κέρδη 74% σε ετήσια βάση, όταν η τρέχουσα τιμή του διαμορφωνόταν περί τα 15,5 δολάρια. Την ίδια περίοδο, η τιμή του χρυσού είχε αυξηθεί μόνο 6,4%.
Το ασήμι είναι απαραίτητο συστατικό σε μία σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης, από ηλεκτρονικά έως κοσμήματα και νομίσματα. Το 50% της ζήτησής του είναι για βιομηχανική χρήση, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για τη στρατηγική εμπορευμάτων της Saxo Bank, Ole Hanson, ενώ το υπόλοιπο 50% της ζήτησης εκδηλώνεται από επενδυτές. Ωστόσο, η βιομηχανική χρήση του ήταν ένας από τους κύριους λόγους πίσω από την πρόσφατη εκτίναξη της τιμής του, είπε ο Hanson.
Η βιομηχανική ζήτηση κύριος λόγος αύξησης της τιμής
«Η βιομηχανική ζήτηση είναι πιθανόν ο κύριος λόγος που το ασήμι είχε καλύτερες επιδόσεις από τον χρυσό τον τελευταίο χρόνο… μέρος αυτής (της αύξησης) προέρχεται σίγουρα από τα βιομηχανικά μέταλλα που κάνουν πραγματικά ράλι. Αν δείτε τις τιμές του χαλκού, έχουν υπερδιπλασιαστεί από το χαμηλό επίπεδο του περασμένου έτους», πρόσθεσε.
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έδωσαν ώθηση στην αύξηση της τιμής του ασημιού, σύμφωνα με τον Hanson, όπως η στροφή στις πράσινες τεχνολογίες που προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης βιομηχανικών μετάλλων.
Με τα μαζικά προγράμματα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις του τελευταίου έτους να έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τον πληθωρισμό, τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, θεωρείται ότι παρέχουν προστασία από αυτόν. Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 4,2%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, πάνω από ό,τι αναμενόταν.
«Αν ο χρυσός κάνει ράλι, το ασήμι κάνει ακόμη ισχυρότερο», είπε ο Hanson, προσθέτοντας: «Επομένως οι περισσότεροι επενδυτές στο ασήμι πιθανότατα κοιτάνε και τις τιμές του χρυσού, την ισοτιμία του δολαρίου και το επίπεδο των επιτοκίων», είπε ο αναλυτής.
Η τιμή του ασημιού παραμένει πολύ χαμηλότερη από το υψηλό επίπεδο του 2011, όταν είχε φθάσει τα 50 δολάρια ανά ουγκιά. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η ζήτησή του δεν δείχνει σημάδια μείωσης. «Αν είμαστε σοβαροί σχετικά με τον πράσινο μετασχηματισμό, τότε θα συνεχισθεί η προσέλκυση ζήτησης για το ασήμι», είπε ο Hanson. Εν τω μεταξύ, η προσφορά του πιθανόν θα παραμείνει περιορισμένη.
Το πολύ αισιόδοξο έφυγε από το τραπέζι
Το ασήμι αναμένεται να κερδίσει από την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού, δεδομένου ότι θα αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή και θα διατηρηθεί η επενδυτική ζήτηση, σύμφωνα με τον Max Layton, γενικό διευθυντή της Citi Global Markets.
«Η πανδημία οδήγησε σε μεγάλη μείωση των αμερικανικών πραγματικών επιτοκίων και μία στροφή των αποταμιεύσεων των πλουσίων και των νοικοκυριών στον χρυσό και το ασήμι. Αυτό αντιστάθμισε με το παραπάνω την εξασθένηση της βιομηχανικής κατανάλωσης και αυτό συνεχίζεται», πρόσθεσε.
Ωστόσο, είπε, το πολύ αισιόδοξο σενάριο για το ασήμι έχει φύγει από το τραπέζι, καθώς το τρίτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως λόγω των μεταλλάξεων του, μπορεί να συνεχίσει να συγκρατεί τη βιομηχανική ζήτηση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!