Τη θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poors σπεύδει να εκμεταλλευθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους που βγαίνει σήμερα στις αγορές με πενταετές ομόλογο.
Οι συνθήκες για μια άμεση κίνηση κρίθηκαν κατάλληλες, καθώς οι αποδόσεις στην αγορά διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα ενώ ταυτόχρονα οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας. Στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων με χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης του επόμενου διαστήματος, συντηρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα λίγο κάτω από τα 30 δις ευρώ.
Με δεδομένες τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ είναι το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος δανεισμού να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου εξαμήνου, που οι συνθήκες στις αγορές χαρακτηρίζονται ήρεμες.
Ο ρόλος του PEPP της ΕΚΤ
Χάρη στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η εμπροσθοβαρής εκδοτική δραστηριότητα φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου. Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα, είναι επιλέξιμα στο PEPP της ΕΚΤ, εξουδετερώνει τους όποιους κινδύνους θα υπήρχαν από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει βαθμολογία investment grade σε αυτό το στάδιο.
Η επέκταση της χρονικής διάρκειας του συγκεκριμένου προγράμματος (PEPP) έως το Μάρτιο του 2022 καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα παρά το γεγονός ότι δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ δίνει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο, ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα, αν όχι έως το Μάρτιο του 2022, ίσως λίγους μήνες αργότερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ελλάδα μέσα στο τρέχον δίμηνο θα καλύψει εάν όχι όλο το δανειακό της στόχο, τουλάχιστον το 80% αυτού μέσω της αυριανής εξόδου στις αγορές και μίας ακόμα τον Ιούνιο εφόσον οι συνθήκες κρίνονται κατάλληλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το β’ εξάμηνο θα βγει στις αγορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντλήσει περί τα 800 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέχρι σήμερα έχουν αντληθεί:
- 2,5 δισ. ευρώ με το ομόλογο των 30 ετών, το οποίο εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου, με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 1,956%.
- 3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,807%.
- 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες
Συνολικά, δηλαδή, έχουν αντληθεί περίπου 9 δισ. ευρώ μέχρι τώρα.
Παράλληλα έχει προγραμματιστεί η άντληση επιπλέον 2,7 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα SURE, ενώ αναμένεται να δανειστούμε και επιπλέον δύο δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Tην έκδοση 5ετούς ομολόγου, ήτοι λήξεως Φεβρουαρίου 2026, ανέλαβαν οι Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.
Το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει περίπου 2,5 δισ., με το επιτόκιο να αναμένεται στο 0,15% με 0,20%. Να σημειωθεί ότι το 5ετές λήξης 2026 έχει απόδοση 0,155%, οι παλαιότερες εκδόσεις εμφανίζουν αρνητικό επιτόκιο -0,08% ενώ το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται στο 0,96%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!