Tην επίδραση από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P Credit ratings που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το βράδυ αναμένεται να δούμε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ενδεχομένως κάποιοι να είχαν προεξοφλήσει τις εξελίξεις και έτσι η όποια αντίδραση να είναι υποτονική. Στις διεθνείς αγορές και ειδικά στις ασιατικές που ήδη είχαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Nikkei έκλεισε οριακά ανοδικά ενώ υποχώρηση κατέγραψαν οι δείκτες σε Κίνα και Αυστραλία. Το μεγάλο (παγκόσμιο) πρόβλημα είναι η εξάπλωση της πανδημίας με τον μεταλλαγμένο ιό στην Ινδία που δείχνει ανεξέλεγκτη.
Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακές αγορές αναζητούν τάση. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Γερμανία που ανακοίνωσε τον δείκτη IFO (βιομηχανική παραγωγή) , στην Γαλλία που και αυτή ανακοίνωσε θετικά μακροοικονομικά μεγέθη την προηγούμενη εβδομάδα αλλά παραμένει σε lockdown και βέβαια στη Βρετανία όπου ο FTSE 100 (City) βρίσκεται κοντά στις 7.000 μονάδες και η βρετανική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Ο κρίσιμος μήνας Μάϊος για την ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο
Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 908 μονάδες με την έναρξη της συνεδρίασης μετά την αναβάθμιση από την S&P την Παρασκευή. Ορατός ο στόχος των 920 μονάδων.
Στην Ελλάδα, η προηγουμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα. Όμως η επίτευξη λύσης σε πολλούς προβληματισμούς, όπως για παράδειγμα η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η Γεν. Συνέλευση της Ελλάκτωρ (που οδήγησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατ. Ευρώ) και η επιτυχημένη εικόνα του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου καθώς η άνοδος πολλών blue chips επέτρεψαν την επιστροφή του Γενικού Δείκτης στις παρυφές των 899 μονάδων. Εάν οι διεθνείς εξελίξεις είναι θετικές, εκτιμούμε ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να φτάσει μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη στις 920.
To σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, ειδικά μετά τις 14 Μαίου όταν επισήμως ξεκινά και η τουριστική περίοδος θα αποτελέσει ένα πείραμα ισορροπίας μεταξύ υγειονομικής σταθερότητας (διεύρυνση του εμβολιασμού) και επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα.
Απελευθερωμένος ο τραπεζικός κλάδος και η τάση στα υπόλοιπα blue chips
Στον τραπεζικό κλάδο υπάρχει η δυναμική της Alpha Bank που έχει καταγράψει σημαντική άνοδο τον Απρίλιο. Η μετοχή της Eurobank αναμένεται να αναβαθμιστεί μέσα στον MSCI τον Μάιο, η ΕΤΕ μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προσδοκά αναμόρφωση και στα NPE's της ενώ η Πειραιώς μετά την υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου διαμορφώνει τον νέο επιχειρηματικό της σχεδιασμό
Σε θετική ρότα, βρίσκονται οι μετοχές του ΟΤΕ και ΟΠΑΠ μετά και την παρατεταμένη συσσώρευση. Ακόμη και εάν δεν κινηθούν ανοδικά αυτές τις ημέρες, η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική. Η μετοχή της ΔΕΗ διόρθωσε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά παραμένει σε ανοδικό κανάλι (είναι η μετοχή υψηλής κεφαλαιοποίησης με την μεγαλύτερη άνοδο μέσα στο 2021), ενώ η μετοχή της Μυτιληναίος βασίζει την άνοδό της στην επιτυχία της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου της και στις επενδύσεις που βρίσκονται υπό εξέλιξη.
Οι μετοχές της Coca Cola HBC και Titan International ακολούθησαν παράλληλες (και στέρεες) ανοδικές κινήσεις το προηγουμενο διάστημα αποτελώντας τους πυλώνες στήριξης της χρηματιστηριακής αγοράς στις πτωτικές συνεδριάσεις.
Για την Jumbo η περίοδος αυτή σηματοδοτεί αύξηση πωλήσεων ενόψει Πάσχα αλλά και προγραμματισμό της θερινής περιόδου. Η Aegean έχει μπροστά της το άνοιγμα του τουρισμού τον Μάιο ενώ η μετοχή της Motor Oil διόρθωσε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω ισχνών αποτελεσμάτων χρήσης και μη διανομής μερίσματος. Οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εκτός από τις μετοχικές αλλαγές ποντάρουν στα πλάνα των επενδύσεών τους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!