Η άνοδος του δολαρίου επισκιάζει τις προοπτικές κερδών για τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, από την Amazon έως την Apple, αφήνοντας τους επενδυτές να αναρωτιούνται για πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει η ανοδική πορεία των μετοχών απέναντι στη δύναμη του αμερικανικού νομίσματος.
Το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα έχει αυξηθεί σχεδόν 7% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022. Αυτή η άνοδος απειλεί τις μετοχές των Big Tech, οι οποίες έχουν οδηγήσει την ανοδική πορεία του S&P 500 τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω εκρηκτικής αύξησης των κερδών.
Μπορεί το δολάριο να «χαλαρώνει» λόγω της καθυστέρησης των δασμών σε Καναδά και Μεξικό, η ζήτηση ωστόσο για προστασία από περαιτέρω ενίσχυσή του βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ενισχυμένη από τις οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Η απρόβλεπτη άνοδος του δολαρίου είναι αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στα εταιρικά κέρδη», δήλωσε ο Howard Du, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Bank of America.
Πώς η ισχύς του δολαρίου επηρεάζει τις εταιρείες
Σχεδόν 40% των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει τον όρο «FX» (συναλλαγματικές ισοτιμίες) στις τηλεδιασκέψεις τους για τα κέρδη, με την Apple να αναμένει ότι οι πιέσεις από το ισχυρό δολάριο θα συνεχιστούν, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc..
Αν και τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της Amazon ήταν γενικά θετικά, οι επενδυτές ανησυχούν για τις προβλέψεις του πρώτου τριμήνου, οι οποίες ήταν κατώτερες των προσδοκιών, εν μέρει λόγω της επίδρασης της συναλλαγματικής διαφοράς.
Ένα ισχυρό δολάριο μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές και την αξία των εσόδων από το εξωτερικό.
«Η ισχύς του δολαρίου μπορεί να πλήξει σοβαρά αυτές τις εταιρείες, ακόμα και χωρίς την επιβολή δασμών, και να επιβαρύνει τμήματα των δραστηριοτήτων τους», δήλωσε ο Patrick Fruzzetti, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Rose Advisors.
Όταν το δολάριο αυξήθηκε πάνω από 25% στα μέσα του 2014 και ξανά μεταξύ 2021-2022, οι εταιρείες του S&P 500 βίωσαν ύφεση στα κέρδη.
Η άνοδος 10% του δολαρίου, σε συνδυασμό με τα δασμολογικά σοκ στις αρχές του 2018, κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ, συνέβαλε σε πτώση των κερδών και ακολούθως σε σχεδόν 20% πτώση του S&P 500 εκείνη τη χρονιά.
Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό και ότι αυτή η τάση θα διαρκέσει έως το 2025, σύμφωνα με την Paula Comings, επικεφαλής πωλήσεων συναλλάγματος στην U.S. Bancorp.
![](/sites/default/files/styles/default/public/2025-02/stigmiotypo_othonis_2025-02-08_183417.png?itok=MSi4cjYn)
Πώς επηρεάζονται οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες
Οι επενδυτές τείνουν να παραβλέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου στα εταιρικά κέρδη, καθώς οι αξίες των μετοχών διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ένας δείκτης του Bloomberg, που παρακολουθεί τις μετοχές των λεγόμενων "Magnificent Seven", διαπραγματεύεται 30 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, αυξημένος από 20 φορές στο τέλος του 2022, και πολύ πάνω από το S&P 500, που βρίσκεται στις 22 φορές.
Η επιβολή δασμού 10% από τις ΗΠΑ σε όλα τα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές.
- Η Tesla Inc. έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε έσοδα από την Κίνα, με ποσοστό άνω του 20%.
- Η Nvidia Corp. και η Apple έχουν περίπου 16% έκθεση στην Κίνα.
- Αντίθετα, μόνο η Meta Platforms Inc. έχει έκθεση εσόδων στον Καναδά (2,1%), ενώ καμία από τις "Magnificent Seven" δεν έχει ουσιαστική έκθεση στο Μεξικό.
«Οι κινεζικοί δασμοί και οποιαδήποτε αντίποινα από την Κίνα είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο για την αγορά από πλευράς εσόδων», δήλωσε ο Ryan Grabinski, διευθυντής στρατηγικής επενδύσεων στη Strategas.
Ο αντίκτυπος των δασμών
Για την Gina Martin Adams, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στο Bloomberg Intelligence, οι δασμοί αποτελούν ρίσκο, δεδομένου ότι οι διεθνείς εταιρείες εξαρτώνται πλέον περισσότερο από την αμερικανική αγορά σε σχέση με την πρώτη θητεία του Τραμπ.
«Το δίλημμα είναι εάν οι πολυεθνικές εταιρείες θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ ή θα αναζητήσουν άλλους εμπορικούς εταίρους και αγορές», δήλωσε η Martin Adams.
Το δολάριο, οι μετοχές και τα εταιρικά κέρδη έχουν εμφανίσει στενή συσχέτιση από την πανδημία – μια ασυνήθιστη εξέλιξη, που θα μπορούσε να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα, εάν η άνοδος του δολαρίου συνεχιστεί.
Αυτό θα αποτελούσε πρόβλημα για εταιρείες όπως Nvidia, Alphabet Inc., Amazon, Tesla και Broadcom Inc., οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις μεγάλες διακυμάνσεις του δολαρίου.
![](/sites/default/files/styles/default/public/2025-02/stigmiotypo_othonis_2025-02-08_183458.png?itok=fjX0F6gt)
Βέβαια, από το 2010 έως το 2019, το δολάριο, οι μετοχές και τα κέρδη δεν κινούνταν πάντα συγχρονισμένα. Ωστόσο, η πανδημία ανέτρεψε τις φυσιολογικές συνθήκες της αγοράς, δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας στους επενδυτές ότι τα εταιρικά κέρδη και οι μετοχές μπορούν να αντέξουν μια σημαντική ενίσχυση του δολαρίου.
Ένα ισχυρό δολάριο εκτιμάται ότι μπορεί να μετριάσει τον πληθωριστικό αντίκτυπο των προτεινόμενων δασμών του Τραμπ.
Παράλληλα, η αγορά μετοχών επικεντρώνεται στην αναπτυξιακή πολιτική του Προέδρου.
Ωστόσο, οι φορολογικές περικοπές που εξετάζονται στην Ουάσινγκτον ενδέχεται να μειώσουν μόνο στο μισό τη φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών του S&P 500, σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2017, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην αναμενόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή άνω του 20% τους επόμενους 12 μήνες.
Με πληροφορίες από Bloomberg