Η απαισιοδοξία που εκδηλώθηκε χθες στη Wall Street, μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ περί συγκρατημένων μειώσεων το 2025 και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Ντόναλντ Τραμπ, μεταδόθηκε χρηματιστηριακά στην Ασία και πριν από λίγο και στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν έντονα διορθωτικά με τον DAX να υποχωρεί κατά 0,9%, ο γαλλικός CAC κατά 0,8%, ο ιταλικός MIB κατά 0,95% και ο Eurostoxx 50 κατά 1,04%. Ενδεχομένως οι ρευστοποιήσεις να είναι και μία «αποθέρμανση» των αγορών ενόψει τέλους 2024 και τοποθετήσεων από τον Ιανουάριο σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ελληνικό χρηματιστήριο: Πιέσεις σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips
H πτώση των ευρωπαϊκών αγορών συμπαρασύρει σε χαμηλότερα επίπεδα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, διαμορφώνεται στις 1.443,24 μονάδες με υποχώρηση 0,85%. Στο ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών μετοχών κυριαρχούν οι πτωτικές με αναλογία 1 ανοδική / 6 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχωρεί 0,96%, ο δείκτης Mid Cap μειώνεται 0,72% ενώ σημαντικές υποχωρήσεις καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης (-1,3%). Το ταμπλό έχει «κοκκινήσει» από τις ρευστοποιήσεις των πρώτων λεπτών σε όλους τους κλάδους και στις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές.
Μόνο λίγες μετοχές από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση κινούνται ανοδικά. Το ζητούμενο για την σημερινή συνεδρίαση είναι να δείξει ανθεκτικότητα η αγορά κόντρα σε μία διορθωτική συγκυρία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!