Νέα
  • ΓΔ: 1431.84 -0.56%
  • Τζίρος: 340,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη- Ερντογάν πίσω από τις γραμμές της διπλωματικής γλώσσας

Την αναπαραγωγή των πάγιων θέσεων των χωρών τους επανέλαβαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, αμέσως μετά τη χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, που ακολουθήθηκε από διευρυμένες συνομιλίες και κράτησε περίπου δυο ώρες. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν ο καθένας από τη μεριά του, την ίδια δουλειά:

Υπερτόνισαν τα σημεία στα οποία συμφωνούν ή που, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν καθαρές αντιθέσεις, αλλά δεν δίστασαν να αναφέρουν και να επιμείνουν σε όσα χωρίζουν τις δυο χώρες, μικρά και μεγάλα.

Η φράση του Τούρκου προέδρου «αποτελεί πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που να μην μπορεί να επιλυθεί.

Πρόκειται για μια διαδικασία. Θα πρέπει να προχωρήσει σχολαστικά, προκειμένου να αποδώσει περισσότερα αποτελέσματα», την οποία είχε επαναλάβει στην προηγούμενη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφήνει ανοικτό το παράθυρο εξεύρεσης μιας κάποιας διεξόδου στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, δηλαδή του μοναδικού προβλήματος που και οι δυο πλευρές του Αιγαίου συμφωνούν ότι πρέπει να επιλυθεί.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια γενικόλογη, αόριστη αναφορά που μόνο στους μυημένους περνούσε το μήνυμα ότι υπάρχουν και θέματα πάνω στα οποία εργάζονται οι δυο ηγέτες με τα επιτελεία τους, χωρίς αυτά να έρχονται ακόμα στη δημοσιότητα. Η φράση του κ. Μητσοτάκη ήταν «…το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτο του χθες και δεν πρέπει ούτε να ναρκοθετεί και το αύριο».

►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τα 3 σημεία προσέγγισης, τα αγκάθια και οι αγεφύρωτες διαφορές

Οι μειονότητες

Από κει και πέρα, ενδιαφέρον είχε η αναφορά των δυο ηγετών στις μειονότητες στο εσωτερικό των δυο χωρών. Αρχικά ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τα ειωθότα χαρακτήρισε «τουρκική» τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, ενώ η απάντηση Μητσοτάκη δεν ήταν απλώς η υπενθύμιση της Συνθήκης της Λοζάνης που θεωρεί «ελληνική» τη μειονότητα την Τουρκία και «μουσουλμανική», όχι τουρκική, τη μειονότητα στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός επεκτάθηκε και στη σύγκριση των δυο μειονοτήτων, αναφέροντας ότι ο Ελληνισμός της Τουρκίας διαρκώς συρρικνώνεται, σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου «στη Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών», ενώ «θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία». Για να συμβεί αυτό, ««χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας». Η μομφή ήταν ξεκάθαρη…

Η διαφωνία

Διαφωνία καταγράφηκε και στον τρόπο που η Τουρκία μετατρέπει σε τζαμιά το ένα μετά το άλλο, μνημεία που η UNESCO έχει χαρακτηρίσει «παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», πρόσφατα τη Μονή της Χώρας και πριν λίγα χρόνια της Αγίας Σοφίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε για το θέμα ότι οι πάντες μπορούν να επισκεφθούν τα δυο μνημεία, τα οποία η Τουρκία με πολύ μεγάλη σχολαστικότητα συντήρησε κι επισκεύασε πρόσφατα. Δηλαδή η Τουρκία «υποβάθμισε» τη μετατροπή τους σε χώρο θρησκευτικής λατρείας και τόνισε την προσβασιμότητα όλων στα μνημεία, κάτι που ως ελάχιστη βάση αποδέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

►Διαβάστε επίσης: Τα περίεργα παιχνίδια του (απρόσκλητου) Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τι επιδιώκει

Το Κυπριακό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και πάλι με τρόπο ρητό το Κυπριακό πρόβλημα, επέμεινε ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ (αρνούμενος δηλαδή την πρόσφατη τουρκική θέση για δυο ανεξάρτητα κράτη στο νησί) και ζήτησε πίστωση χρόνου στη νέα εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το πρόβλημα, κ. Χόλγκουν, προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επανέναρξης των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Εντελώς διαφορετική είναι και η προσέγγιση των δυο χωρών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Είναι προφανές ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει «αντιστασιακή οργάνωση» τη Χαμάς που προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες έχουν ως θύματα αθώους πολίτες, ενώ χαρακτήρισε ως «τρομοκρατικό» το κουρδικό ΡΚΚ, παρά το ότι κι αυτό κάνει περίπου ό,τι και η Χαμάς, τηρουμένων των αναλογιών.

Οι χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσαν το χάσμα που χωρίζει και πάλι την Τουρκία από το Ισραήλ, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος τάχθηκε μονομερώς με το μέρος των Παλαιστινίων, ενώ αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ωστόσο όχι με τους σκοτωμούς αμάχων και παιδιών, ενώ συμφωνεί με την Τουρκία ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να βασιστεί στην ύπαρξη δυο κρατών, ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού.

Στα άλλα θέματα, κοινή είναι η επιδίωξη για αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 10 δις και για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ενώ στο περιθώριο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν νέες διμερείς συναντήσεις.

Ουσιαστικά η χθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα συνέχισε το «παράλογο», δηλαδή δυο χώρες που διαφωνούν σχεδόν σε όλα, να καταφέρνουν για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να επικρατούν «ήρεμα νερά» στις σχέσεις τους, ο μεταξύ τους διάλογος σε πολλά επίπεδα να εξελίσσεται και οι επαφές τους ν πυκνώνουν. Μένει να δούμε πού θα βγάλει αυτή η διπλωματικά «ανορθόδοξη» (πλην όμως ως τώρα αποτελεσματική) προσέγγιση… 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ